Volg ons:

7 Tips hoe je een sollicitatiegesprek succesvol voert: Wees jezelf!

Succesverhalen 17 mei 2023

7 Tips hoe je een sollicitatiegesprek succesvol voert: Wees jezelf!

 

Een sollicitatiegesprek kan soms zenuwslopend zijn, maar met de juiste voorbereiding en de juiste mindset kun je het met vertrouwen het gesprek aangaan. In deze blog delen we zeven waardevolle tips om een sollicitatiegesprek succesvol te voeren. Met deze tips kun je jezelf zijn en je kansen vergroten om die felbegeerde baan binnen te halen. Laten we beginnen!

  1. Geef jezelf een positieve self-talk: Wist je dat een positieve self-talk een wetenschappelijk bewezen effect heeft? Praat jezelf aan dat je het kan, geloof in jezelf! Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek, dus accepteer dat gevoel en geef jezelf positieve bevestigingen. Herinner jezelf eraan dat je capabel en bekwaam bent, en dat je deze kans verdient. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten.
  2. Onderzoek het bedrijf en de kernwaarden: Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert en ontdek wat voor hen belangrijk is. Bekijk de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf. Vraag jezelf af of deze waarden overeenkomen met jouw persoonlijke waarden. Dit zal je helpen om een connectie te maken en te laten zien dat je goed hebt nagedacht over de organisatie.
  3. Wees jezelf en voel je op je gemak: Stap het gesprek in met de mindset dat je gewoon een normaal gesprek voert. Leg geen onnodige druk op jezelf om te bewijzen dat je perfect bent. Wees authentiek, eerlijk en oprecht. Door jezelf te zijn, laat je zien dat je een waardevolle aanwinst kunt zijn voor het bedrijf.
  4. Bereid vragen voor om te stellen: Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek een tweerichtingsgesprek is. Maak een lijst met vragen die je wilt stellen om je gesprekspartner en het bedrijf beter te leren kennen. Dit toont je interesse en betrokkenheid. Denk aan vragen over de bedrijfscultuur,  over het team, doorgroeimogelijkheden, en wat zij waarderen in hun medewerkers.
  5. Kom ruim op tijd: Zorg ervoor dat je ruim op tijd op de locatie van het gesprek arriveert. Dit geeft je innerlijke rust en voorkomt stress. Je hebt dan de tijd om jezelf nog eens voor te bereiden en op te frissen. Bovendien toon je hierdoor professionaliteit en respect.
  6. Oefen thuis met een vertrouwde persoon: Vraag een vriend, vriendin of familielid om een sollicitatiegesprek met je te oefenen. Dit helpt je om je antwoorden te verfijnen, je zelfvertrouwen op te bouwen en eventuele zwakke punten te ontdekken. Oefening baart kunst en zal je helpen om tijdens het echte gesprek soepeler te reageren.
  7. Vertrouw op je voorbereiding: Onthoud dat je je goed hebt voorbereid op het sollicitatiegesprek. Geloof in jezelf en in wat je te bieden hebt. Vertrouw op je kennis, ervaring en vaardigheden. Wees zelfverzekerd en wees er zeker van dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het bedrijf.

Door deze zeven tips te volgen, kun je met vertrouwen en succes een sollicitatiegesprek voeren. Laat jezelf stralen, wees authentiek en onthoud dat het gesprek een kans is om jezelf te presenteren. Geloof in jezelf en jouw capaciteiten. Veel succes!

Terug naar overzicht

Ontvang vacatures direct in je mailbox